Psychosociale therapie: een andere kijk op je problemen

Psychosociale hulpverlening Ridderkerk

Het zit ons allemaal niet mee in deze tijd. Vooral tijdens de Corona crisis ervaren mensen lasten zoals burn-outs, eenzaamheid, relatieproblemen en gebrek aan ritme en structuur. Ook kan het gebeuren dat men door de quarantaine uit elkaar gaat of ruzie krijgt over de eveneens thuiszittende kinderen. Wat doe je dan? Als je ervaart dat de klachten te hoog opspelen kan het raadzaam zijn een therapeut te bezoeken zoals psychosociale hulpverlening Ridderkerk

 

Als je een klik hebt met de juiste persoon kan psychosociale therapie je helpen om anders naar je problemen te kijken, waardoor je het leven weer zonniger gaat inzien. In dit artikel lees je in het kort wat deze vorm van therapie inhoudt en hoe het jou kan helpen. 

Wat is psychosociale therapie?

Psychosociale therapie is een verzamelnaam van benaderingen en technieken om de cliënt anders naar zijn of haar problemen of belevingswereld te laten kijken. Dikwijls wordt de persoon een spiegel voorgehouden met als einddoel de blik op de wereld en de medemens te verruimen. Het leert de cliënten dus meer open te staan voor het hier-en-nu en de oorzaak van de eigen problemen ook meer bij zichzelf te zoeken. Dit gebeurt op zowel een praktische wijze als het voeren van gesprekken. Uiteraard wordt er ook gekeken naar wat passend is per persoon. 

Waarom naar een therapeut?

Niet alleen tijdens de corona is het goed om een therapeut te bezoeken. Ook de mensen die te maken hebben met verlies, scheidingen of werkgerelateerde problemen zijn welkom bij een psychosociale therapeut. Het is namelijk bekend dat psychische klachten je voortgang en prestatievermogen in de weg zitten. Gesprekken met een therapeut nemen de spanningen weg. Op de lange termijn voorkomt het dat er ook lichamelijke klachten ontstaan. Ook kan het fijn zijn om het objectieve oordeel van een neutrale derde te horen. Bovendien geeft een therapeut je het gevoel dat je niet alleen met je problemen hoeft te dealen. Een hele opluchting dus!

Je eigen commitment 

Steeds meer mensen zoeken hun heil in therapie. Het klassieke beeld van mensen die bij een therapeut lopen is dat je wel echt gek moet zijn. Gelukkig is dat niet meer zo. Door middel van psychosociale hulpverlening verdwijnen je problemen langzaam maar zeker als sneeuw voor de zon. Het belangrijkste is wel dat je ervoor open staat om therapie te volgen en dus ook de hele waarheid vertelt. Als je de halve waarheid vertelt zal de hulpverlening ook minder resultaten opleveren.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *