Traumabehandeling in Arnhem

618 Traumabehandeling

Traumabehandeling Arnhem is een centrum waar ze trauma’s behandelen. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van trauma’s die veroorzaakt zijn door seksueel misbruik. Dat wordt ook wel PTSS genoemd. De praktijk behandelt ook trauma’s die zijn ontstaan door de Dissociatieve stoornis NAO. Wat deze praktijk uniek maakt is dat ze gebruik maken van een specifieke soort traumabehandeling. Ze gebruiken namelijk danstherapie. Dat is een therapievorm waarbij beweging centraal staat. Een trauma nestelt zich namelijk niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam.

Waarom is traumabehandeling belangrijk?

Een trauma heeft ontzettend veel impact op het welzijn van een mens. Daarom is het belangrijk dat  dat een traumatische ervaring op een goede manier verwerkt wordt. Zowel geestelijk als lichamelijk. Dat gebeurt nu niet altijd. Traumabegeleiding bestaat tegenwoordig vooral uit verbale therapie. Daardoor wordt het trauma wel geestelijk en mentaal verwerkt, maar niet fysiek. Terwijl het juist belangrijk is dat het lichaam het trauma ook verwerkt. Spanningen die het trauma veroorzaakt hebben, kunnen namelijk in je lijf blijven zitten. En daardoor kan het bepaalde bewegingen bewust blokkeren.

Waarom is bewegen zo belangrijk voor traumaverwerking?

Als je een trauma hebt gaat je lichaam in een soort overlevingsstand. Dat kan er voor zorgen dat het trauma niet op de goede manier verwerkt wordt. Daarom richt de praktijk zich op bewegingstherapie. En specifieker nog: op danstherapie. Danstherapie zorgt ervoor dat je kwaliteit van leven verbetert. Door opnieuw te leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam.

Wat is danstherapie?

Bij danstherapie gaat het om het dansen en bewegen met je lichaam. Door de bewegingen raak je blokkades kwijt die je lichaam heeft opgebouwd. De traumabehandeling binnen de praktijk is geen standaardpakket. Het wordt afgestemd op wat de ander nodig heeft. Hoorbaarheid en zichtbaarheid verbeteren ook nadat je therapie hebt gevolgd. Het is namelijk zo dat de omgang met emoties vaak is verstoord na een traumatische gebeurtenis. Emoties zoals angst, boosheid en verdriet kunnen van invloed zijn op de verwerking van een trauma.

Hoe werkt danstherapie?

Om gerichte therapie te kunnen geven is het belangrijk om eerst te weten welke overlevingsmechanisme het lichaam heeft aangenomen. Dan pas kan de juiste therapie daarbij gezocht worden. En helemaal op maat worden gemaakt. Het belangrijkste bij deze vorm van traumabehandeling is het observeren en spiegelen van bewegingen. Hoe kan je weer één worden met jouw lichaam? Dat is een belangrijke zoektocht. Dat geldt dus zowel voor het mentale als voor het fysieke gedeelte.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *