Zorg voor een UBO verklaring  

UBO

UBO staat voor ultimate beneficial owner, dit betekent uiteindelijke belanghebbende. Wanneer je als bedrijf of onderneming onder WWFT valt is het van belang dat je weet of de relaties waar jij zaken mee doet betrouwbaar zijn. Om erachter te kunnen komen of een natuurlijk persoon met mogelijke kwade bedoelingen zich verschuilt achter een valse identiteit, kun je de identiteit van deze persoon achterhalen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door het vragen naar een UBO verklaring.

Wat is houdt een UBO verklaring in?

WWFT staat voor wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. WWFT heeft als doel om witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Veel ondernemingen vallen onder de WWFT. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners. Tegenwoordig wordt er steeds strenger gecontroleerd op de navolging van de WWFT. Wanneer je als onderneming of instelling zaken doet, wil je natuurlijk dat jouw bedrijf of onderneming risico’s loopt door zakendoen met mogelijke criminele personen. Om erachter te komen of jouw relatie een betrouwbare relatie is, is een controle van belang. Deze controle wordt ook wel een cliëntonderzoek genoemd. Doormiddel van het uitvoeren van een cliëntonderzoek kom je te weten of jouw UBO betrouwbaar is of niet. Je kunt dit na gaan door bijvoorbeeld het handelsregister van de kamer van koophandel te raadplegen. Aan de hand van een UBO verklaring kun je dus eenvoudig nagaan of je te maken hebt met betrouwbare zakenrelaties. Wanneer je van een mogelijke zakenrelatie geen UBO verklaring kunt vinden, en je als onderneming onder de WWFT valt, mag je hier in principe geen zaken mee doen. Wanneer je dit als onderneming of instelling wel doet, loop je het risico op een forse boete. Wel kun je ervoor kiezen wanneer dit bijvoorbeeld een relatie in het buitenland betreft, om deze relatie zelf een UBO verklaring in te laten vullen.

Voordelen van een UBO verklaring

Door een UBO verklaring voorkomt je dat jouw onderneming of instelling mogelijke schade oploopt. Je kunt hierbij denken aan negatieve financiële gevolgen als gevolg van een forse boete, of een verslechtering van de reputatie van jouw onderneming of instelling. Om dit te voorkomen is een UBO verklaring van belang. Wel kan de UBO verklaring zorgen voor een toename van de administratieve last. Echter staat dit niet in verhouding tot de schade die je kunt oplopen als bedrijf of instelling wanneer achteraf blijkt dat je samen hebt gewerkt met een criminele zakenrelatie. Tevens is er diverse software ontwikkelt om het achterhalen van een UBO verklaring makkelijker te maken. Door het hebben van een UBO verklaring zorg je ervoor dat je klantenbestand schoon blijft.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *