Een boutique op de Nederlandse Antillen

vacation

Een zoso is de laatste tijd helemaal een hype op de Nederlandse Antillen. Vooral op het eiland Bonaire wordt dit veel gedragen. Een Zoso brengt vaak een hele zomerse vibe met zich mee en dit vinden mensen fijn om te dragen. Bonaire is een klein eiland met ongeveer 20 duizend inwoners. Het eiland is ongeveer even groot als Texel. Curaçao is het eiland ernaast en telt maar liefst 120 duizend inwoners. Het grote verschil tussen die 2 eilanden is dat Curacao er druk is met toeristen en Bonaire een veel rustigere sfeer heeft. Wel wordt op Bonaire vaker een Zoso gedragen dan op Curaçao. Vroeger werd al het eten via Venezuela verstuurd. Door de nieuwe minister-president van dat eiland, is deze handel stopgezet. Op dit moment levert de Nederlandse Albert Heijn het grootste deel van voedsel aan de Caribische eilanden. Dit wordt vaak vervoerd per boot of vliegtuig. Het gevolg hiervan is, is dat de producten erg duur zijn. Om precies te zijn, zo’n 1,5 keer zo duur. Dit komt, omdat alles ongeveer een weg aflegt van zo’n 20 duizend kilometer. De brandstof of Coke is bijvoorbeeld weer heel goedkoop, omdat dit uit de buurlanden vandaan komt. Zo betaal je voor een gram coke ongeveer 5 dollar, dit is omgerekend ongeveer 4 euro. In Nederland betaal je ruim 50 dollar voor een gram. Dit is ook een reden dan ongeveer 25 procent van de inwoners verslaafd is aan dit goedje. Het is eigenlijk vrij normaal om dit te gebruiken en te dealen.

Politie op de Cariben

De politie van Bonaire draagt de Nederlandse uniformen, maar hanteren hele andere regels. Zo is het legaal om zonder een helm op te rijden en krijg je geen bekeuring als je met drank op achter het stuur rijdt. Op het eiland is geen president, maar een Gezaghebber. Deze heeft ongeveer net zo veel macht als een president, maar toch is het anders.

Hoe zit het met de ABC en BES-eilanden?

Aruba is in 2003 een onafhankelijk land geworden. Hierna is Curaçao dit in 2010 ook geworden. Bonaire behoord tot een speciale gemeente van Nederland en behoord dus in principe nog bij het Nederlandse koninkrijk. Dit geldt ook voor de eilanden Sint-Eustatius en Saba. Wel is Nederland het eiland financiële steun verschuldigd als de eilanden in nood komen. De Nederlandse staat vindt dit erg lastig, omdat ze naast de steun eigenlijk niks over de eilanden mogen zeggen. Ze mogen niet de regels aanpassen of zeggen hoe het er in het land aan toe moet gaan. Op de ABC-eilanden is veel corruptie. Zo is het vrij normaal om een politieagent af te betalen met een aantal dollars.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *