Stalen kozijnen

 

Ga je binnenkort nieuwe kozijnen laten plaatsen in je nieuwe of bestaande woning? Dan heb je vast en zeker al hier en daar rondgekeken naar wat mogelijkheden zijn. Wanneer je op zoek bent naar kozijnen, zul je zien dat deze in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof kozijnen of investeren in aluminium of houten kozijnen. Dit zijn de meest voorkomende soorten kozijnen. Maar wist je dat staal ook uitermate geschikt is voor kozijnen? Vroeger was dit zelfs een erg populaire keuze.

Over stalen kozijnen

Stalen kozijnen waren met name halverwege de jaren 60 populair, en dan voornamelijk onder de wat rijkere mensen die graag unieke en exclusieve kozijnen voor hun woning wilden aanschaffen. Kunststof kozijnen bestonden in die tijd nog niet, waardoor men de keuze had uit stalen en houten kozijnen. De rijkere bevolkingslaag koos voor stalen kozijnen, vanwege de exclusieve uitstraling en de lange levensduur van de stalen kozijnen. Tegenwoordig zijn stalen kozijnen wat minder populair. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er tegenwoordig ontzettend veel keuze uit materiaalsoorten is. Denk hierbij aan de populaire kunststof en aluminium kozijnen.

De voordelen van stalen kozijnen

Ondanks het feit dat stalen kozijnen tegenwoordig niet razend populair zijn, brengen deze toch enkele interessante voordelen met zich mee ten opzichte van kunststof en houten kozijnen. Ten eerste is staal zeer sterk. Staal is een krachtige en duurzame materiaalsoort waardoor het eenvoudig gedurende lange tijd grote ramen kan dragen. Hierdoor is het materiaal ook goed bestand tegen inbrekers. Stalen kozijnen krijg je niet zomaar kapot, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten kozijnen. Bovendien is staal brandwerend en duurt het ongeveer 60 minuten voordat het vuur door stalen kozijnen heen komt. Daarnaast isoleren stalen kozijnen goed, doordat er gebruik wordt gemaakt van koudebrugonderbreking of isolerend materiaal achter de kozijnen.

Waar op letten bij de aanschaf

Kies je ervoor om stalen kozijnen aan te schaffen, dan zijn er verschillende zaken om op te letten tijdens het koopproces. Zo doe je er goed aan om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Deze kunnen namelijk verschillen per aanbieder. Bepaal hiervoor van tevoren een budget. Hoeveel geld wil je precies uitgeven aan je kozijnen? Stalen kozijnen zijn wellicht niet goedkoop, maar het is wel een goede investering op de lange termijn. Zorg er bovendien ook voor dat de kleur en het materiaal goed past bij de stijl van de rest van de woning. Stalen kozijnen gaan namelijk tientallen jaren mee en bepalen gedeeltelijk de uitstraling van je woning.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *