Tips bij het kopen van een occasion

83 occasion

Je hebt net je perfecte tweedehands auto ergens online gevonden en wilt deze gaan bekijken. Alleen waar moet je nou precies op letten? Het belangrijkste is dat je kritisch bent en je niet laat overrompelen door een verkoper, of deze nou particulier is of van een erkende garage of dealer. In dit artikel zetten we een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

De gegevens die je direct kan checken

Voordat je besluit om een kijkje te gaan nemen bij de occasion zijn er al een aantal zaken die je kan checken. Om te beginnen, waarom wordt de auto verkocht? En zijn alle gegevens in de advertentie wel realistisch? Een aantal manieren om dit te controleren is aan de verkoper te vragen of hij zich kan identificeren als de eigenaar. Kijk of het voertuigidentificatienummer (VIN) overeenkomt met het nummer onder de motorkap of voorruit. Via een RDW kentekencheck kan je onder andere de schadehistorie inzien, of de kilometerstand logisch is, wanneer de APK verloopt, of de auto gestolen is en het aantal eigenaren tot nu toe.

Waarop te letten als je de auto gaat bekijken

Hoe ziet de auto er aan de buitenkant uit? Vele denken alleen aan wat er onder de motorkap gebeurd, maar de buitenkant is net zo belangrijk. Je kan van te voren op internet opzoeken wat de gebruikelijke gebreken zijn bij je uitgekozen model, zodat je hier extra aandacht aan kan besteden. Het is belangrijk om de naden van de motorkap, achterklep en deuren te bekijken. Als deze niet recht zijn bestaat er een kans dat er alsnog schade is geweest, ondanks dat deze niet gerapporteerd is bij het RDW. Kijk of alle banden hetzelfde zijn en profiel hebben. Zijn er roestplekken te zien? Vergeet vooral de dorpels (dit is de onderkant van de auto) niet te bekijken. Lekkages zal je vooral zien op plekken zoals de kofferbak en de ruimte onder de voeten voorin de auto. Als je een muffe lucht ruikt of de verkoper heeft overduidelijk met parfum gesproken dan zal hier waarschijnlijk een reden voor zijn.

Onder de motorkap is het belangrijk om te letten op de aansluitingen van het koelsysteem. Bij lekkage zal je een groene aanslag zien. De koelvloeistof dient helder te zijn zonder olie die erin drijf. Als het motorblok vet is of er druppels opzitten dan wordt er waarschijnlijk olie gelekt. Als de motor geheel schoon is bekijk hem dan nog eens na je proefrit.

De proefrit moet je zeker niet overslaan

Zorg dat de motor koud is als je wegrijd, hij dient regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Bekijk de uitlaat en de kleur van de uitlaatgassen. Als je aan het rijden bent let dan op vreemde geluiden, dit duid vaak op slijtage. Vergeet de toerenteller niet in de gaten te houden, deze dient vloeiend te lopen zonder haperen. En het aangrijppunt van de koppeling dient goed te zijn. Dit houdt in soepel schakelen, zonder rare geluiden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *