Voeding voor peuters!

voeding peuter

Je kindje is een jaar geweest! Dat is een hele mijlpaal. De baby fase is nu eigenlijk voorbij en daarmee veranderd er ook het een en ander in de voeding van jouw kindje. Zo heeft een peuter een andere behoefte met betrekking tot voeding. Voeding voor een peuter van 16 maanden heeft voldoende eiwitten, mineralen, vitamines en goede vetten nodig. Vers en gezonde voeding is het beste hierbij.
Je peuter heeft dit nodig voor zijn of haar groei en ontwikkeling. Met de leeftijd van 16 maanden heeft je kindje meer en meer behoefte aan vast voedsel. Warme maaltijden kunnen meegegeten worden met het gezin en als tussendoortje ga je voor iets van fruit of groente.

Voeding voor peuters van 16 maanden.

Zoals je nu weet is het geven van verse en gezonde voeding essentieel voor de groei en ontwikkeling van je peuter. Daarbij moet je opletten bij bepaalde producten zoals rauw vlees, vis, rauwe eieren en melk. Voor ons volwassenen zijn deze producten vrijwel probleemloos, maar voor peuters kunnen hier bacteriën in zitten die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Je peuter mee laten eten met de pot kan best een opgave zijn. Soms moet je een aparte pan maken omdat peuters nog niet zo veel zout in hun voeding kunnen verdragen of omdat je toch graag een stukje vis wil eten. Het kan wat extra tijd kosten, maar de gezondheid van je kindje staat natuurlijk bovenaan.

Verandering in de voeding.

Wanneer je peuter nog iets ouder is, rond de 17 maanden of 18 maanden ga je merken dat hij of zij nog meer nodig heeft. De behoefte aan vaste voeding wordt steeds groter. Dit komt omdat je kindje ook steeds actiever wordt. Die energie moet teruggehaald worden uit de voeding. Het wordt dus ook steeds belangrijker om een gevarieerde, gezonde voeding samen te stellen. Hoe ouder hij of zij wordt hoe makkelijker. Zo experimenteer je steeds meer met verschillende smaken en texturen. De variatie in voeding is belangrijk om je kindje kennis te laten maken aan verschillende soorten voeding. Ook nu is het nog steeds belangrijk om op te passen met bepaalde rauwe producten – zoals vlees, vis en eieren – en te veel kruiden als zout.
Als het eten met de pot mee een te grote opgave is kun je er voor kiezen om terug te vallen op speciale peutervoeding. Met deze voeding krijgt je peuter alles binnen wat belangrijk is voor zijn groei en ontwikkeling. Dit is ook een goede oplossing als je zelf toch een avondje wil genieten van iets wat je kindje nog niet goed kan verdragen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *